06 - 2414 5299    afspraak@bedrijfsyoga-rijnmond.nl  

de natuurlijke staat van de mens

Geluk

Gelukkige medewerkers

Goed in hun vel

Geen verzuim, minder fouten

We zijn gelukszoekers

Iedere mens heeft de natuurlijke behoefte om gelukkig te zijn.
Misschien ben je tot het besef gekomen dat het geluk dat afhankelijk is van externe factoren slechts tijdelijk is en geen bevrediging geeft. Misschien ben je tot het inzicht gekomen dat jouw uiterlijke omstandigheden onlosmakelijk verbonden zijn met je innerlijke toestand.

Wanneer je kalm en ontspannen leeft, ervaar je veel meer geluk, steeds, zelfs in de kleinste dingen.
Het is er dan spontaan, zomaar, vanzelf.
Je krijgt meer vat op de uiterlijke omstandigheden omdat jouw innerlijke kalmte zich voortzet in jouw handelingen.

Dan heb je het ontdekt: onafhankelijk geluk.
En, zoals Zenmeester Hakuïn bedoelt: je hoeft het niet te zoeken, want het is er het al.

Over Geluk

Laat ons nooit vergeten,
dat de natuurlijke staat van de mens geluk is.”

- Hazrat Inayat Khan

Elke mens is op zoek naar geluk. Het is de ware aard van de mens. Het schuilt in de diepste diepte van het menselijk wezen, wachtend op aandacht. De mens zoekt geluk op de verkeerde plek: buiten zichzelf.

Zen-meester Hakuïn zegt:

"Hij is als een die in het water staand,
roept om drinken”.

De factor Geluk

Jeff Sutherland constateert in zijn boek Scrum: de Westerse wereld denkt dat mensen geluk ervaren door het bereiken van een doel en niet door de weg naar het doel, het proces. En hij vindt het terecht maar miserabel dat we niet altijd geluk ervaren. Ook tijdens de weg zouden we gelukkig kunnen zijn.

Zijn ontdekking:

“I realized that true greatness is deeply rooted in joy. And that to be joyful is to take the first step toward success.”

Belangrijke factor daarbij: Geluk is een meetbare, toekomstgerichte indicator (KPI) voor het succes van je bedrijf.

Scrum

BlancoBlanco

Jeff Sutherland was onder meer gevechtsvlieger in Vietnam, deed wetenschappelijk onderzoek naar de onttwikkeling van kanker in zieke cellen, leidde een software-bedrijf en heeft een zeer gerenommeerd adviesbureau. Zo hield hij zich vanuit diverse invalshoeken bezig met de vraag waarom samenwerking leidt naar succes of mislukking. Hij ontwikkelde een methode om mensen in teams succesvol te laten werken.

Hij benadrukt dat geluk daarbij de onontbeerlijke en belangrijkste factor is.Maak je mensen gelukkig...


De Yogi over Geluk

"Je bent doorlopend op zoek naar het prettige, je gaat het pijnlijke uit de weg, je bent altijd op jacht naar geluk en vrede. Zie je niet dat het juist dat zoeken naar geluk is, wat je ongelukkig maakt?

Probeer het eens anders. Wees onverschillig voor prettig en onprettig, vraag niets en weiger niets en wijd je hele aandacht aan dat niveau, waar “Ik Ben” de enige en eeuwige realiteit is.

Het zal je gauw duidelijk worden, dat vrede en geluk deel uitmaken van je eigen diepste wezen en ze worden alleen maar moeilijk vindbaar doordat je ze langs bepaalde weggetjes zoekt. Dat is het enige dat je moet vermijden. Het is niet nodig te zoeken naar wat je al hebt."
- Agastya