06 - 2414 5299    afspraak@bedrijfsyoga-rijnmond.nl  

stress voorkomen is

goud waard

Werkdruk reguleren

Stresspreventie

Stressreductie

stress voorkomen is goud waard

Werkdruk en sociale druk kunnen leiden tot spanning in lichaam en geest. Als dit te lang duurt, kan dat tot stress of zelfs burn-out leiden. En dan is het te laat.

Bedrijfsyoga leert je de druk en spanning te hanteren en stress te voorkomen.

Voor medewerkers die al last hebben van continue stressverschijnselen of zelfs uitgevallen zijn door burn-out, biedt BedrijfsYoga Rijnmond herstelprogramma's met individuele en groepslessen. Informeer naar de mogelijkheden.

Feitelijk

Werknemers die bevlogen en vitaal zijn, zijn niet alleen duurzaam inzetbaar maar ook productiever (+18%), efficiënter (+12%), verzuimen minder (-25-35%), en maken minder fouten/ongelukken (-60%).

- Bron ArboNed

Werkdruk

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is de door de arbodiensten gehanteerde term voor stress die ontstaat door duidelijk aan het werk te relateren factoren: discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk.

Maar meestal is er meer aan de hand. Het begint met de druk om te moeten presteren. Niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten. De druk op het werk, gepaard aan carrière en bedrijfs-performance, zet zich door in het dagelijks leven. Laat thuis zijn, gauw sporten om fit te blijven en een strak lijf te houden, aandacht die het gezin vraagt, balanceren met de financiën, een relatie in stand houden, en zo voorts... Dit alles kan je zwaar onder druk zetten.

Stress

Spanning is een natuurlijk verschijnsel. Onder allerlei omstandigheden moet je in actie komen. Het lichaam produceert dan de benodigde stoffen (o.a. adrenaline) en energieën om de gevraagde inspanning te kunnen volbrengen. Spieren spannen aan, hersenen komen in actie, het orthosympathische zenuwstelsel regelt de energieverdeling door middel van signalen, hormonen en spierspanning. Al deze factoren zorgen dat je wezen alert wordt en de situatie aankan. Als die situatie blijvend wordt, spreken we van stress.

Yoga biedt hierop het antwoord. Het maakt je bewust van wat er in jezelf omgaat. Zo leert Yoga je om spanning in jezelf te herkennen en los te laten. Je kunt zelfs 'stressvolle’ omstandigheden rustig, ontspannen en zelfverzekerd tegemoet treden.

Burn-out

Als het gestel in een voortdurende staat van alertheid is, dus voortdurend gespannen, dan raken allerlei delen van je wezen overbelast, en kunnen niet meer rusten om te herstellen. Dit is de stresstoestand.

En er begint een langzaam proces van afbraak. In het begin nauwelijks merkbaar, al zijn er wel signalen, maar die worden genegeerd. Uiteindelijk stort het systeem in: hartaanval, burn-out...
En dan zit jouw werknemer die zo gemotiveerd was, thuis op de bank, zonder rendement en jij zit wel met extra kosten. Dat is niet wat je wilt.

Maak een afspraak en relax...

Stresspreventie

Werkstress is beroepsziekte nummer één!
Maar liefst een derde van het verzuim komt door stress. Tot 35 jaar ligt dit zelfs boven de 50%. Van langdurend (>6 weken) psychisch verzuim, betreft een kwart uitval door stress. Dit stijgt al jaren.
Een werknemer met een burn-out is gemiddeld ruim 8 maanden uit de running. Als één verzuimdag plm. € 250 kost, dan is niets doen geen optie.

- Bron: ArboNed
Stress voorkomen
is goud waardWe leren je medewerkers hoe zij zich gedurende een drukke werkdag
van spanning bewust kunnen worden en dit loslaten,
zodat dit zich niet ophoopt en vastzet...

Stressreductie

Als er sprake is van een overbelast gestel, dan zijn er duidelijke symptomen. Waarschijnlijk neemt het aantal ziekmeldingen toe of problemen op de werkvloer met collega's.

Hoe dan ook, voor medewerkers waarbij stress gediagnosticeerd is, hebben we een Yoga- oefenprogramma met lichaamsgerichte aanpak. Lichaamsoefeningen om spanningen op te sporen en bewust op te lossen, de ademhaling te corrigeren, adviezen voor het aanpassen van de levensstijl. Je leert de dingen met de juiste aandacht te doen (bekend als Mindfulness).

Feitelijk

De trend die ArboNed het meest zorgen baart, is het aandeel psychisch verzuim dat met het jaar blijft toenemen. Inzoomend op het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) stijgt het aandeel psychisch verzuim per jaar; dat was 30% in 2016, 33% in 2017 en loopt in de eerste helft van 2018 op naar 34%.

Het duurt bij werknemers die verzuimen met psychische klachten steeds langer voordat ze weer aan het werk zijn; gemiddeld 220 dagen in de eerste helft van 2018 ten opzichte van 197 dagen in 2017 en 167 dagen in 2016. Dit zit met name in het stressgerelateerd verzuim dat is gestegen naar 25% van het langdurend verzuim. “Kijken we naar verzuimers met een burn-out, dan is 25% nog niet hersteld na 340 dagen”

- Bron: ArboNed

Omgaan met stress

De kosten die verzuim door stress met zich meebrengen lopen al gauw in de tienduizenden Euro's, getuige de cijfers van ArboNed. Verzuim door psychische klachten kost gemiddeld € 55.000,- per werknemer! En wanneer verwaarlozing van de signalen leidt tot burn-out zijn de kosten nog veel hoger.

Spanning is een natuurlijk verschijnsel. Onder allerlei omstandigheden moeten we in actie komen. Het lichaam produceert dan de benodigde stoffen (o.a. adrenaline) en energieën om de gevraagde inspanning te kunnen volbrengen. Spieren spannen aan, hersenen komen in actie, het orthosympathische zenuwstelsel regelt de energieverdeling door middel van signalen, hormonen en spierspanning. Al deze factoren zorgen dat het wezen alert wordt en de situatie aankan.

Maar als het gestel in een voortdurende staat van alertheid is, dus voortdurend gespannen, dan raken allerlei delen van het wezen overbelast, kunnen niet meer rusten om te herstellen. Dit is de stresstoestand. En er begint een langzaam proces van afbraak, in het begin nauwelijks merkbaar, al zijn er wel signalen, maar die worden genegeerd. Uiteindelijk stort het systeem in: hartaanval, burn-out... Een gemotiveerde werknemer minder en extra kosten, dat is niet wat je wilt.